Skip to main content

Eigenschappen van Biobased Refug

In ons vorig artikel “Eigenschappen van Biobased Refug” meldden we al dat met het aanbreken van het voorjaar ook de tijd van het jaar is aangebroken om Biobased Refug te verwerken. Biobased Refug is een koude voeg vulmassa met ons welbekende circulaire bindmiddel dat voor het overgrote deel uit koolzaadolie bestaat. Refug is zo enorm veelzijdig, het is niet alleen een voeg vulmassa. Logischerwijs is het uiteraard ook in te zetten om scheuren te repareren. Maar ook als slemlaag bij craquelé, voor het vastzetten van detectielussen, het stellen van putten en kolken, opvangen van verschillende uitzettingscoëfficiënten tussen verschillende soorten materialen, enzovoorts.

In dit artikel lichten we een aantal mooie en bijzondere toepassingen toe die we afgelopen jaar gedaan hebben met Biobased Refug.

Warmte genererende asfaltstrook bij Ahoy Rotterdam

In de zomer van 2023 heeft Dura Vermeer Biobased Refug toegepast bij de nieuw aangelegde warmte genererende asfaltstrook bij de oprit naar P1 van Ahoy Rotterdam. De buizen waarin de vloeistof zit die de warmte moet opvangen en transporteren zijn gelegd in sleuven die gefreesd zijn in de tussenlaag van het asfalt. De sleuven zijn opgevuld met Biobased Refug. Vervolgens is het materiaal over het gehele oppervlakte aangebracht om te dienen als een kleeflaag voor de later aangebrachte deklaag van normaal warm asfalt. Dit was een zeer mooi en aansprekend project waarbij Biobased Refug is ingezet voor een niet alledaagse toepassing. Daarnaast is er ook nog Biobased Rephalt gebruikt bij dit project. Meer details over dit project leest u in het artikel “Warmte genererende asfaltstrook bij Ahoy Rotterdam”.

Nieuwe voet- en fietspaden voor Staatsbosbeheer in het Lage Bergse Bos te Rotterdam

Het Lage Bergse Bos is een recreatiegebied in Rotterdam Noord dat beheerd wordt door Staatsbosbeheer. Afgelopen zomer zijn voet- en fietspaden in dit recreatiegebied geheel vernieuwd. In het ontwerp was opgenomen dat de voetpaden visueel zouden moeten doorlopen over de fietspaden daar waar ze elkaar kruisen. Hier is Biobased Refug eens niet ingezet als reparatiemateriaal, maar als een esthetische oplossing. Als test hebben we bij een kruising de Biobased Refug als een slemlaag aangebracht op het asfalt van het fietspas en deze dik af gestrooid met split. Op deze manier is het gewenste visuele effect gerealiseerd. In het artikel “Nieuwe voet- en fietspaden Lage Bergse Bos” leest u meer over deze bijzondere toepassing.

Koude voegvulling gemeente Veendam

In de gemeente Veendam hebben we onze Biobased Refug ingezet voor een meer alledaagse toepassing maar daarom niet minder bijzonder. Daar waar rood asfalt van fietspaden aansluit op zwart asfalt zien we vaak problemen ontstaan. Er vormt zich een openstaande naad die na verloop van tijd steeds wijder wordt en zelfs kan leiden tot het vallen van gaten in het asfalt. Dat veroorzaakt natuurlijk onveilige situaties voor fietsers en daarmee voor alle weggebruikers. Vaak wordt er gewacht met het aanpakken van dit probleem totdat de aannemer komt om alle scheuren in alle wegen in 1 keer te repareren. Terwijl het proactief aanpakken van dergelijke situaties een veel verstandiger keuze is. Dat vond ook de gemeente Veendam. Op een stuk weg waar er al problemen zoals gaten zich voorgedaan hebben is de gemeente Veendam aan de slag gegaan met Biobased Refug om de openstaande naad te repareren. De gaten zijn gerepareerd met Biobased Rephalt 0/2. Onderstaand filmpje geeft een goede impressie van de verwerking van Biobased Refug.

Bovenstaande projecten geven een goed beeld van de mogelijkheden van Biobased Refug. Maar natuurlijk is dit slechts een kleine greep uit de mogelijkheden die dit veelzijdige product te bieden heeft. Biobased Refug is in verschillende verpakkingen verkrijgbaar, patronen, blikken en emmers, waardoor er voor elke situatie wel een oplossing is. Om ook weer de juiste stroefheid te krijgen kan Biobased Refug afgestrooid worden met split. Ook markeringen en belijningen van thermoplast kunnen gewoon weer over het materiaal heen gezet worden. Goed om te weten is dat wij bij een bestelling van 10 blikken Biobased Refug 2K een sleepvoet kosteloos meeleveren.

Meer informatie is natuurlijk te vinden op onze website. Krijgt u liever de informatie persoonlijk? Neem dan contact op met Alex Baars of Chris van Cleef. Onderstaand formulier invullen kan natuurlijk ook, dan nemen wij contact met u op.

Wilt u meer weten?

Wij helpen u graag verder

Neem contact op via onderstaand contactformulier of bel ons op  +31 (0)575 545 193

Over de auteur

Chris van Cleef

+31 (0)6 11 42 32 71
chris@vialitbenelux.eu