Skip to main content

Eigenschappen van Biobased Refug

Het voorjaar staat voor de deur. Dat betekent dat de weersomstandigheden om Biobased Refug te verwerken ook is aangebroken. Wist u dat Biobased Refug een heel veelzijdig materiaal is?

Biobased Refug is natuurlijk in eerste instantie een koud verwerkbare voegvulling. Maar door zijn unieke eigenschappen is het materiaal voor zoveel meer toepassingen inzetbaar. In dit artikel zetten we deze eigenschappen uiteen. In een volgend artikel laten we wat standaard en wat bijzondere toepassingen zien.

Eigenschappen

Koolzaadolie

Net als bij onze Biobased Rephalt bestaat ook het bindmiddel van onze Biobased Refug voor het overgrote deel uit koolzaadolie. Door de inzet van olie uit de koolzaadplant wordt CO2 opgenomen tijdens de groei van de planten. Net zoals bij het gebruik van hout in de bouw wordt gesproken over het opslaan van CO2 kunt u dus bij het gebruik van onze Biobased Refug spreken over het opslaan of compenseren van CO2.

Oplosmiddelvrij

Ondanks dat Biobased Refug een 2 componenten product is, is het 100% oplosmiddelvrij! Dit maakt het materiaal veilig in gebruik voor mens en milieu. Er zijn dan ook geen extra voorzorgsmaatregelen nodig voor het verwerken. Oplosmiddelvrij betekent ook dat mocht het asfalt in zijn geheel vervangen worden, dan hoeft de Biobased Refug niet gescheiden te worden en apart afgevoerd worden. Het kan gewoon mee in de reguliere recyclestroom van het asfalt. Daarmee is onze Biobased Refug ook nog eens circulair.

 

Viscositeit

De koude voeg vulmassa heeft een dichtheid van 1,09 g/cm3 en is zeer vloeibaar. Bij een buitentemperatuur van ca. 20 graden Celsius, waarbij de ondergrond al gauw een temperatuur bereikt van rond de 40 graden Celsius, is het materiaal zeer eenvoudig te verwerken en zal deze met gemak geheel tot onderin de scheur, voeg of naad vloeien. Na het bij elkaar voegen van beide componenten blijft het materiaal nog enige tijd vloeibaar waardoor haast maken niet hoeft. Eenmaal aangebracht duurt het bij zulke temperaturen slechts een minuut of 20 voordat de Biobaseed Refug belast kan worden.

Blijvend elastisch

Nadat Biobased Refug volledig is uitgehard behoud het zijn elastische capaciteit. Dit in tegenstelling tot traditionele warme bitumen uit de ketel dat direct afkoelt, stolt en hard wordt. Bij een zogenoemde werkende scheur zal na verloop van tijd de scheur op dezelfde plek weer doorkomen bij traditionele bitumen. Een werkende scheur vullen met Biobased Refug voorkomt dit!

 

Verwerking

Biobased Refug laat zich zeer makkelijk verwerken. Door de verschillende soorten verpakkingen waarin het leverbaar is, is er altijd wel een manier van verwerken die voor een specifieke toepassing noodzakelijk is. Zo zijn er patronen verkrijgbaar die in een alledaags kitpistool gaan. Ook zijn er patronen beschikbaar voor in een speciaal elektrisch handpistool. Dit elektrisch handpistool is exclusief verkrijgbaar bij Vialit Benelux. Beide componenten zitten in het patroon en worden middels een mengtuit in de juiste verhouding bij elkaar gevoegd op moment van verwerking.

Naast de patronen zijn er ook blikken van 5 kg verkrijgbaar en emmers van 25 kg. In beide gevallen worden de 2 componenten samen los van elkaar geleverd. Component A is de voeg vulmassa en is zwart, component B is de verharder en is wit. Wanneer de witte slierten geheel door de zwarte massa zijn gemengd met een boormachine met spindel, is het materiaal klaar om uit te schenken. Bij de 5 kg blikken kan dat via de handige schenktuit in de deksel. Om voor het beste resultaat te zorgen met de Biobased Refug wordt aangeraden om met een sleepvoet te werken. Deze sleepvoet is ook exclusief te verkrijgen bij Vialit Benelux en wordt kosteloos meegeleverd bij een bestelling van minimaal 10 blikken Biobased Refug van 5 kg.

Veelzijdigheid

De eigenschappen van Biobased Refug maken dat het materiaal veelzijdig ingezet kan worden. Natuurlijk als voeg vulmassa, maar ook bijvoorbeeld als slemlaag. Een andere toepassing is het inzetten van Biobased Refug als kleef. Het is zelfs al een keer toegepast is een puur esthetische toepassing. In het volgende artikel laten we wat mooie en bijzondere toepassingen zien die we in de afgelopen tijd hebben gedaan met Biobased Refug.

Nieuwsgierig geworden naar meer informatie over Biobased Refug? Kijk dan op onze website https://vialitbenelux.eu/producten/refug-voegmiddelen/. Meteen weten of Biobased Refug de oplossing is voor uw situatie? Neem dan contact op met Alex Baars of Chris van Cleef. Natuurlijk kunt u ook onderstaand contactformulier invullen.

Wilt u meer weten?

Wij helpen u graag verder

Neem contact op via onderstaand contactformulier of bel ons op  +31 (0)575 545 193

Over de auteur

Chris van Cleef

+31 (0)6 11 42 32 71
chris@vialitbenelux.eu