Skip to main content

Warmte genererende asfaltstrook bij Ahoy Rotterdam

In het kader van duurzaamheid heeft het welbekende Ahoy Rotterdam besloten om warmte op te vangen op een groot stuk asfalt van de rijbaan naar P1 en deze warmte via buizen gemaakt van PE-kunststof te vervoeren naar de technische ruimte in het complex. Hiervoor is een groot stuk asfalt uit de rijbaan verwijderd en opnieuw aangelegd. Dura Vermeer is verantwoordelijk voor dit ambitieuze project. Dura Vermeer is begonnen met het leggen van de onderlaag en de tussenlaag. Voordat de deklaag erop gezet kon worden, moesten er eerst sleuven worden gefreesd om de buizen in te leggen. Meteen een deklaag van warm asfalt was natuurlijk geen optie. Dit zou desastreuze gevolgen hebben voor de kunststof buizen. Dit vroeg om een oplossing die koud aangebracht kon worden en toch de juiste eigenschappen heeft om een constructief onderdeel van de opbouw te zijn.

Biobased Refug koude voegvulmassa

Dura Vermeer is hiervoor uitgekomen bij Vialit Benelux. Om de sleuven waarin de buizen liggen die warmte opvangen en transporteren te vullen is gekozen voor onze Biobased Refug koude voegvulmassa. Om de Refug genoeg body mee te geven zodat deze het aanbrengen van de deklaag met warm asfalt en een wals goed kon weerstaan is het aangebrachte materiaal direct in gestrooid met 3 mm split. Dit gaf de split de gelegenheid om tijdens het uitharden van de Refug in het materiaal te zakken en zo de Refug nog robuuster te maken.

Biobased Rephalt koudasfalt

Aan beide uiteinden van de rijbaan lagen grotere open stukken, omdat daar de buizen een draai maken. Maar de grootste uitdaging was het grote open vak waar de buizen samen komen en aan de zijkant naar beneden lopen. Deze vakken zijn opgevuld met onze Biobased Rephalt. Er is gekozen voor gradatie 0/2, omdat deze door zijn fijne korrel erg makkelijk tussen en onder de buizen kon worden aangebracht zodat alles goed opgevuld kon worden. Daar waar de buizen naar beneden lopen kon door deze buizen geen bekisting worden gemaakt. Maar de vakmensen van Dura Vermeer hebben dit kundig opgelost en de Rephalt 0/2 zo aangebracht dat deze de ruimte goed heeft opgevuld en niet naar beneden is gezakt. Vervolgens is er nog een slemlaag van Refug aangebracht af gestrooid met de 3mm split. Dit om voor een goede hechting van de nog aan te brengen deklaag zorgen.

Duurzaam eindresultaat

Het eindresultaat is een warmte opbrengende rijbaan gemaakt met materialen van Vialit die CO2 compenseren. Zo doen Ahoy Rotterdam, Dura Vermeer en Vialit Benelux een grote bijdrage aan een beter milieu!

Wilt u meer weten?

Wij helpen u graag verder

Neem contact op via onderstaand contactformulier of bel ons op  +31 (0)575 545 193

Over de auteur

Chris van Cleef

+31 (0)6 11 42 32 71
chris@vialitbenelux.eu