Skip to main content

Onze duurzaamheids belofte

Bij Vialit Asphalt vinden we duurzaamheid niet iets wat je er zomaar bij doet, omdat het zo goed klinkt. Nee, duurzaamheid zit diep verweven in alles wat we doen. En dat zullen we ook altijd blijven doen. Dat is onze belofte!

Koolzaadplantje

Zo wordt het merendeel van het bindmiddel van onze unieke Biobased Rephalt en Biobased Refug gewonnen uit olie van het koolzaadplantje. Met het gebruik van deze materialen kunt u een significante bijdrage doen met het reduceren van de CO2 uitstoot. Deze producten bestaan al 25 jaar, lang voordat er afspraken over CO2 uitstoot zijn gemaakt in het akkoord van Parijs (2015).

Naast dat het koolzaadplantje een topper is in het opnemen en vasthouden van CO2 is het ook een plantje die zorgt voor meer biodiversiteit. Zo produceert de bloem meer als gemiddeld veel nectar en is daarmee van groot belang voor de bijen- en insectenpopulatie. Ook zorgt de plant voor een goede vruchtbare bodem met alle biodiversiteit onder de grond die daar bij hoort.

Energie uit zon en water

Maar we willen niet alleen milieuvriendelijke producten maken. We willen ze ook zo milieuvriendelijk mogelijk produceren. Daarom hechten we er veel waarde aan om ook de productie zelf zo duurzaam mogelijk te maken. En dat doen we door zo veel mogelijk van de energie die onze productiefaciliteit in Braunau Oostenrijk verbruikt zelf op te wekken.

Zo hebben fotovoltaïsche installaties met een oppervlakte van 1.650 m2. Deze zonnepanelen genereren gemiddeld 300.000 kWh per jaar! En in 2014 is er begonnen aan de bouw van een eigen kleine waterkrachtcentrale in de Mattig welke in 2016 in gebruik is genomen. Deze levert 139 kW bij een toerental van 150 tpm met een rendement tot 90%. Samen leveren deze 2 installaties 58% van de totale energiebehoefte voor de productie uit natuurlijke en hernieuwbare bronnen in plaats van uit fossiele brandstoffen.

Om deze waardevolle hulpbronnen zo goed mogelijk te benutten, passen we de efficiëntie van onze energieverbruikers continu aan; delen van het verwarmingssysteem zijn inmiddels omgebouwd om op eigen elektriciteit te werken in plaats van op aardgas en conventionele verlichtingssystemen zijn opgewaardeerd naar LED-systemen.

Bij de bouw van de waterkrachtcentrale is ook rekening gehouden met het behoud van de leefomgeving voor de dieren in de rivier. Naast het elektriciteitscentralegebouw werd ook een 50 meter lange vistrap gebouwd met een trekhulpmiddel die een stroomsnelheid heeft van tussen 220 en 320 liter water per seconde. Dit maakt het makkelijker voor de vissen om omhoog te zwemmen. Deze trap zorgt ervoor dat de waterkrachtcentrale geen barrière is voor het leven in de rivier en dat de leefomgeving in tact blijft.

Digitaal display

De actuele output, de CO2 besparing en de hoeveelheid opgewekte energie zijn real-time af te lezen op een digitaal display die aan de zijkant van het bedrijfsgebouw hangt. Op deze manier is voor iedereen die langsloopt inzichtelijk welke bijdrage wij van Vialit Asphalt leveren aan een betere en schonere leefomgeving. Dat hebben we altijd al gedaan, dat doen we nu nog steeds en, bovenal, dat zullen we altijd blijven doen. Dat is onze belofte!

Wilt u meer weten?

Wij helpen u graag verder

Neem contact op via onderstaand contactformulier of bel ons op  +31 (0)575 545 193

Over de auteur

Chris van Cleef

+31 (0)6 11 42 32 71
chris@vialitbenelux.eu